Создавањето на демократски медиумски амбиент, активна транспарентност и пристапноста, во фокусот на концептот за отворена владa

Скопје, 9 мај 2018 година

Во рамки на конференцијата „Отворено владино партнерство – дијалог со граѓанските организации за Националниот акциски план 2018-2020“, беа презентирани мерките и активностите кои во изминатите единаесет месеци ги реализираше Владата, надвор од предвидените мерки во последниот акциски план.

Симулациска вежба за справување со компјутерски криминал

Скопје, 8 мај 2018 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Александар Бајдевски денес се обрати на отворањето на првата национална симулациска вежба за справување со комјутерски криминал/ИКТ безбедносни инциденти на национално и меѓународно ниво.

Манчевски: Заедно со граѓаните ќе креираме Акциски план за отворено владино партнерство

Скопје, 8 мај 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, денеска ја отвори конференцијата „Отворено владино партнерство – дијалог со граѓанските организации за Националниот акциски план 2018-2020“.

Покана за јавна расправа за воведување на 5G

Скопје, 7 мај 2018 година

Министерството за информатичко општество и администрација организира јавна расправа за мерките и активностите потребни за воведување на 5G мобилната технологија во Република Македонија.

Јавната расправа ќе се одржи на 10ти мај (четврток), со почеток во 12.00 часот, во Клубот на пратеници.

Состанок на работна група за утврдување слободни капацитети и нивно идно користење на електронски комуникациски мрежи и средства

Скопје, 4 мај 2018 година

Состанок на работната група за утврдување слободни капацитети и нивно идно користење на електронски комуникациски мрежи и средства, со која што претседава министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, го одржа својот редовен состанок.

Манчевски: Целта ни е целосно да го смениме впечатокот на граѓаните за администрацијата

Скопје, 4 мај 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски се обрати на отворањето на научната конференција: "Управување во јавниот сектор: предизвици и перспективи" во организација на Факултетот за современи науки на Универзитетот на Југоисточна Европа.

Манчевски: Улогата на медиумите е да ги мотивираат граѓаните да бидат коректив на власта

Скопје, 3 мај 2018 година

Слободни, безбедни, независни и одговорни медиуми се основа за развој на едно демократско општество. Тие се важна алка за градење на развиена држава, за социјален и економски напредок и одржлив развој.

Мерката за самовработување креира успешни приказни- во 2017 отворени 165 фирми, вработени 191 лица

Скопје, 26 април 2018 година

Кристијан Трајковски, Марко Зарев и Симон Стојановски наскоро ќе ја промовираат својата прва видео игра. На почетокот на годинава го отвориле своето независно студио за изработка и издавање на видео игри ,,Дарк-1’’. Дилемата дали да отворат фирма во земјава или пак во странство ја решиле откако дознале за можноста да добијат грант за самовработување од 10 илјади евра преку мерките од Оперативниот план за активни мерки и услуги за вработување. Оваа можност била одлучувачка да започнат со остварување на својот сон во својата земја.

Покана за конференција „Отворено владино партнерство – дијалог со граѓанските организации за Националниот акциски план 2018-2020

Скопје, 26 април 2018 година

Министерството за информатичко општество и администрација организира конференција „Отворено владино партнерство – дијалог со граѓанските организации за Националниот акциски план 2018-2020".

Манчевски: Регистарот на население ќе ги доближи услугите до граѓаните

Скопје, 20 април 2018 година

Министерството за информатичко општество и администрација, денеска организираше јавна трибина за Законот за централен регистар на население и Законот за електронско управување и електронски услуги.

 

Јавна трибина за Регистар на население и електронски услуги

Скопје, 20 април 2018 година

Во рамки на проектот за воспоставување на централен регистар на население и воведување на електронски услуги, беа изготвени Закон за централен регистар на население и Закон за електронско управување и електронски услуги.

Поради исклучителното значење на централниот регистар на население и дигитализацијата на услугите на јавната администрација, Министерството за информатичко општество и администрација организира јавна трибина.

Јавната трибина ќе се одржи на 20.04.2018 година (петок), во 11 часот, во кино салата на Клубот на пратеници
Syndicate content