Две бронзи за Македонија на Балканската олимпијада по информатика во Кипар

Скопје, 03 јули 2016 година

Македонските средношколци Владимир Максимовски, ученик во ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје и Димитар Бајрактаров, ученик во СОУ „Јане Сандански“ – Струмица освоија два бронзени медали на 24-та Балканска олимпијада по информатика, која од 27-ми јуни до 2 јули се одржа во Никозија, Кипар.

Арсовска Томовска на работен состанок во Велес за новиот ЗОУП

Велес, 1 јули 2016 година

Министерот за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска денеска одржа работен состанок со градоначалникот на општина Велес Славчо Чадиев и со директорите на јавните претпријатија, установи и институции под надлежност на општина Велес, за новиот Закон за општата управна постапка.

Јавна консултација со граѓанскиот сектор за новата Стратегија за РЈА

Скопје, 30 јуни 2016 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски денеска имаше воведно обраќање на јавната консултација со граѓанскиот сектор насловена како „Приоритети за новата Стратегија за реформа на јавната администрација 2016–2021“, во организација на проектот ИПА 2 механизмот за граѓански организации.

Заменик министерот Муцунски на работен состанок во Охрид за новиот ЗОУП

Охрид, 29 јуни 2016 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски одржa работен состанок со градоначалникот на општина Охрид, Никола Бакрачески и со директорите на јавните претпријатија, установи и институции под надлежност на општина Охрид. Состанокот беше посветен на новиот Закон за општата управна постапка со кој се поедноставуваат постапките за вадење на документи од државните институции.

Известување за можност за поднесување проекти за добивање на грант за организации кои работат на отворени податоци

Скопје 29 јуни 2016 година

Почитувани,

 

Ве известуваме дека Институтот за отворени податоци од Лондон (ОДИ) со цел да помогне во остварувањето и промовирањето на иновативните начини на искористување на податоците кои можат да покажат долгорочна вредност, објави повик за поднесување проекти за доделување на грант од 7 илјади фунти за четири проекти.

Од 1 август најголеми промени во последните 80 години, со новиот Закон за општа управна постапка

Скопје, 28 јуни 2016 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска на денешната прес конференција се осврна на најголемите промени во работата на јавната администрација во последните 80 години, предвидени со новиот Закон за општа управна постапка, кој ќе почне да се применува од 1 август 2016 година.

Арсовска Томовска на конференција за реформа на јавната администрација во Виена

Виена 24 јуни 2016 година

Министерот за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска учествуваше на конференцијата „Управување во јавниот сектор како основа за Европска интеграција“, што на 23. и 24. јуни се одржа во Виена, Република Австрија.

 

Арсовска Томовска го претстави искуството на Република Македонија во однос на реформите во јавната администрација за професионално, ефикасно и транспарентно испорачување подобри услуги за граѓаните.

Арсовска Томовска прими благодарница од Британскиот совет во Македонија

Скопје, 23 јуни 2016 година

По повод 20-годишнината од работата на Британскиот совет во Македонија, синоќа на свечена церемонија и беше врачена благодарница на Министерката за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска.

Информација за резултатите на работната група за имплементирање на Акцискиот план за ОВП 2014-2016 со финален извештај

Скопје, 21 јуни 2016 година

Република Македонија е членка на глобалната иницијатива за Отворено владино партнерство. Владата го усвои вториот Aкциски план на 20.05.2014 година. Нацрт-Финалниот извештај за самооценување дава преглед на напредокот и главните постигнати резултати за секој поединечен приоритет од Акцискиот план 2014-2016 година за кој е започната имплементацијата и тоа во надлежност на повеќе институции.

Арсовска Томовска во САД на престижна програма на Универзитетот Харвард

САД, 17 јуни 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска од 14-16 јуни учествуваше на престижната програма за лидери, во организација на Универзитетот Харвард во САД. Целта на програмата е размена на искуства и најдобри практики за дизајнирање на модерни јавни услуги, обезбедени од страна на централните и локалните власти. Програмата е од затворен тип, на покана и наменета за високи владини претставници и експерти од областите на јавните политики и информациско-комуникациските технологии, кои покажале значително лидерство во своето поле на работа во својата земја или во меѓународни рамки.

Муцунски на „Промовирањето на Microsoft Showcase Classroom“ во Средното медицинско училиште ,,Никола Штејн” во Тетово

Тетово, 16 јуни 2016 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација, Тимчо Муцунски денеска го посети средното медицинско училиште “Никола Штејн” во Тетово, на промовирањето на Microsoft Showcase Classroom - партнерски проект на Владата на Република Македонија, Мајкрософт Македонија и TDK Компјутери.

Syndicate content