Прва работилница за "Blockchain" технологија во регионот

Скопје, 29 ноември, 2016 година

Вчера и денеска, во организација на Фондацијата Телеком за Македонија, експерти од една од најголемите технолошки компании во светот, IBM, одржаа три работилници на тема “Blockchain” технологија. Ова се први работилници од ваков вид во регионот, истите се одржаа во Скопје и беа посетени од преку 100 учесници од македонските ИКТ компании, ИТ експерти вработени во јавните институции, како и професори, асистенти и студенти од ИКТ факултетите на државните универзитети.

Арсовска Томовска ја отвори работилницата ′DIGIT 2016′

Скопје, 28 ноември, 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска ја отвори третата по ред работилница DIGIT 2016 на тема: „Digit Web – Community Websites“, во организација на Студентскиот парламент на ФИНКИ.

Kонференција „ИКТ во агробизнисот“

Скопје, 23 ноември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска се обрати на отворањето на регионалната конференција „ИКТ во агробизнисот“, во организација на МАСИТ (Стопанска Комора за информатички и комуникациски технологии).

Соопштение

Скопје, 15 ноември 2016 година

Почитувани,

 

Доколку денес навистина во Општина Струмица, градоначалникот, за потребите на својата кампања ги собрал сите вработени во општинските институции за да снимат партиски изборни спотови, во работно време, Министерството за информатичко општество и администрација најостро го осудува ваквото однесување. Жалосно е што граѓаните биле оневозможени да си ги остварат своите права затоа што вработените снимале партиски кампањи.

Проектот „Macedonian Education Network Project“ претставен на конференцијата „Smart city“ во Барселона

Барселона, 15 ноември 2016 година

По потпишувањето на Договорот за економска и техничка соработка во Рига, помеѓу Народна Република Кина и Владата на Република Македонија, официјално започна спроведувањето на проектот „Macedonian Education Network Project“.

Одржани воведните состаноци за проектите на МИОА од програмата ИПА 2012

Скопје, 11 ноември 2016 година

Министерката Марта Арсовска-Томовска и тим на Министерството денеска одржаа воведен состанок (kickoff) за проектот насловен како: "Supply of Equipment for the Continuation of the Interoperability within the Government Institutions". Целта на овој проект е проширување на системот за Интероперабилност со лиценци и опрема за позадинските системи на институциите вклучени во проектот. На состанокот кој се одржа во просториите на Министерството, присуствуваа и претставници на компанијата ,,NextSense". Меѓу другото беше разговарано за динамиката за спроведување на проектот, како и за запазување на сите процедури кон Европската Унија.

Работен состанок за Краткорочната ИКТ Стратегија 2016-2017

Скопје, 10 ноември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска - Томовска одржа работен состанок со претставниците на Сојузот на Стопански комори и на Здружението на Информатичко-комуникациски технологии при Стопанската Комора на РМ.

Состанокот беше посветен на Краткорочната ИКТ Стратегија 2016-2017 и нејзиниот Акциски план, чија цел е да се зголеми придонесот на ИКТ индустријата во насока на одржлив економски развој и создавање нови работни места во рамките на ИКТ и други поддржани индустрии.

Арсовска Томовска се сретна со Потпретседателот на кинеската компанија „Bright Oceans Corporation“-BOCO

Скопје, 8.ноември 2016 година

Министерката за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска оствари средба со г. Chu Yuxin од кинеската компанија Boco – „Bright Oceans Corporation“, која е во посета на Македонија со цел подобро запознавање со земјата и регионот и потенцијални можности за инвестирање. На средбата присуствуваше и директорот на Управата за електронско здравство Милан Аризанкоски кој го презентираше македонскиот ИТ систем за е-здравство.

Втор Форум за Отворено владино партнерство

Скопје, 2.ноември 2016 година

Заменик Министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски се обрати на Вториот форум за Отворено владино партнерство, насловен како: „Пет години Отворено владино партнерство: за ЕУ интеграции, одржлив развој и луѓето“. Целта на овој Форум, во организација на Центарот за истражување и креирање политики, е да ги дискутира досегашните постигнувања, но и предизвиците коишто претстојат.

Прес конференција на Министерката Марта Арсовска Томовска

Скопје, 26.октомври 2016 година

Почитувани,

Со оглед на фактот што деновиве повторно тема на политички маркетинг се вработените во јавниот сектор, јас како министер надлежен за ресорот администрација, чувствувам законска но пред се морална обврска да се обратам до сите вработени во јавниот сектор, но и до целата македонска јавност и да ја објаснам законската процедура преку која е загарантирана заштитата на секој граѓанин, вклучително и на вработените во јавните институции. Ова го правам со цел да спречам понатамошно ширење на дезинформации и користење на оваа тема за политички маркетинг од страна на определени државни функционери, кои се закануваат со затвори и казни за вработените, без притоа да имаат барем елементарно познавање на законската регулатива поврзана со оваа материја.

СООПШТЕНИЕ

Скопје, 25.октомври 2016 година

Повикувањето на вработените во јавниот сектор од страна на дополнителниот заменик министер на негова приватна веб страница www.dzm-mioa.mk регистрирана на неговата домашна адреса, како и преку дистрибуција на флаери и промотивен материјал кој не е подготвен, одобрен ниту финансиран од страна на Министерството за информатичко општество и администрација, да пријавуваат притисоци, заплашувања, повреда на слободата на определување и поткуп поврзани со изборниот процес, не е во согласност со ниту еден позитивен законски пропис во Република Македонија, вклучително и Законот за заштита на укажувачи и Законот за заштита на личните податоци. Уште повеќе, дополнителниот заменик треба да одговори на прашањето со колкави средства и од кои извори е финансирано печатењето на флаерите и подготовката на неговата веб страна.

Syndicate content