Конференција на тема „Систем на компетенции во државната служба“

Скопје, 29 септември

Отворањето дискусија за најдобрите европски практики  во управувањето со човековиот капитал во државната администрација е основата цел на третата годишна конференција на Мрежата на сектори/одделенија за управување со човечките ресурси во државната служба на тема „Систем на компетенции во државната служба“, што денеска се одржува во Скопје.

Конференција на тема „Информатичкото општество - иднината на Македонија“

Скопје, 29 септември 2011

Министерството за информатичко општество и администрација предлага нов концепт на т.н. „Отворени е услуги“ кој предвидува на секоја заинтересирана компанија, која ќе задоволи одредени технички и правни услови и стандарди, да и биде дозволено да изработува ИТ решенија преку кои ќе се нудат електронски услуги  при тоа користејќи ги податоците на институциите преку строго дефинирани правила и стандарди. 

Ивановски: Македонија напредува во однос на ИКТ како двигател на демократијата

Охрид, 26 септември

Република Македонија одлично напредува во однос на воведувањето на информатичките и комуникациските технологии како двигател на демократијата во државата и покрај тоа што изминатите две до три години имаше економска криза во регионот.

Ова го истакна министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски на отворањето на дводневната конференција за е-демократија 2011 на тема „Информатичка и телекомуникациска технологија, двигател на демократијата и транспарентноста“ која денеска почна во Охрид.

Развиеното информатичко општество помага во развој на е-демократијата

Скопје, 26 септември 2011

Република Македонија одлично напредува во однос на воведувањето на информатичките и комуникациските технологии како двигател на демократијата во државата и покрај тоа што изминатите две до три години имаше економска криза во регионот.

 

Почна втората фаза од обуките на шалтерските работници
Скопје, 21 септември 2011

Во рамки на владиниот проект „Поддршка на реформата на јавната администрација, јакнење на капацитетите и мерење на учинокот на напредокот“ финансиран од ЕК, денеска во Скопје почна втората фаза на обуки за шалтерските работници со која се опфатени подрачните единици надвор од главниот град.

 

Oбраќање на министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски на отварањето на ФИНКИ

Дали знаете дека, aко сте eден во милион жители во Кина, такви како вас ги има уште 1,300. 

Дали знаете дека, Кина наскоро ќе прерасне во најголемата нација којашто говори англиски јазик.

Дали знаете дека 25% од населението во Индија со највисок коефициент на интелигенција, е поголема од вкупното населени на САД!

 

Ивановски: Maкедонија - балкански лидер во информатичките технологии

Скопје, 14 септември 2011

Македонија е предводник во развојот на информатичкото општество во регионот, не само со проектите на Владата, туку и како резултат на соработката на академската фела со приватниот сектор. Нивната соработка треба да се зголемува што повеќе бидејќи на бизнисот му е потребно образовните институции да произведуваат квалитетни кадри кои ќе можат веднаш да се вклучат во работната сила во Македонија.

Ивановски: Очекуваме позитивен извештај за администрацијата

Скопје, 13 септември 2011

Очекуваме позитивен извештај од Европската комисија за напредокот на Македонија во делот на реформите на јавната администрација, изјави министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски.
Напредокот во тие реформи, по забелешките што беа упатени минатата година од Брисел, ќе го анализира специјалната група на Европската унија која го следи прогресот на Македонија во реформите во јавната администрација, при посетата во државава во четврток и во петок, информира Ивановски, одговарајќи на новинарски прашања по денешната презентација на новиот систем за управување на Државниот управен инспекторат.

Државата обезбеди обука за 180 невработени лица

Скопје, 09 септември 2011

До крајот на годинава 180 невработени лица ќе имаат можност да поминат специјализирани, напредни обуки за работа со компјутери.
Конкурсот трае до 15-ти овој месец, а право да аплицираат, освен високообразовани, имаат и кандидати со завршено средно школо независно од возраста.

Промоција на најголемиот успех на информатичарите

Скопје, 19 август 2011

За само еден месец, македонските средношколци и основци се вратија со осум бронзени медали од меѓународни натпревари по информатика. Двајца од нив од Интернационалната олимпијада во Тајланд се вратија со бронзени медали, на која учествувале 300 информатичари од 90 земји, а вакви медали добиле и на Балканската олимпијада, која во јули се одржа во Романија. 

Британска поддршка за реформи во јавната администрација

Скопје, 8 август 2011

Воведување нови политики и напредни техники за учење и развој на вработените во јавниот сектор со цел поттикнување на мобилноста во јавната службa и подобрување на организацијата на работата, е една од трите приоритени области на кои ќе работи во наредните две години Министерството за информатичко општество и администрација со поддршка на Британската влада.

Syndicate content