Воведување на стандард за квалитет во работењето Заедничка рамка за оценка - CAF

Скопје, 01 декември 2011

Соочувајќи се со предизвиците на европската интеграција, но и потребата од подобрување на услугите кон граѓаните, вклучувајќи ги и нивните се поголеми очекувања, градењето на ефикасна, модерна и транспарентна државна служба која ќе обезбеди висок квалитет во работењето, е една од клучните определби на Министерството за информатичко општество и администрација.

Колку Македонија е „е-Македонија“?

Скопје, 29 ноември 2011

Интервју на Министерот м-р Иво Ивановски за „Кајгана“

Текст: Гоце Постоловски

Средба на амбасадорот Пол Волерс со министерот Иво Ивановски

Скопје, 28 ноември 2011

Американскиот амбасадор Пол Волерс попладнево го посети Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) и со министерот Иво Ивановски разговарал за досегашната соработка, која успешно се реализира, пред се, преку проектите поддржани од Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД).

Во Битола засадени 40.000 дрвца и собрани 8.000 потписи со поддршка на еко-акцијата

Битола, 23 ноември 2011

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски, заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Зоран Коњановски, градоначалниците на трите пелагониски општини, ректорот Златко Жоглев заедно со претставници на повеќе институции, здруженија на граѓани и ученици, денеска во месноста „Бел камен“ ја реализираа традиционалната еко-акција на засадување млади дрвца во околината на Битола.

Започна изработката на системот за синтеза на говор на македонски јазик

Скопје, 22 ноември 2011

 

Денес, 22.11.2011 година, Министерот за информатичко општество и администрација м-р Иво Ивановски, склучи Договор со Факултетот за информациски технологии и компјутерско инженерство за изработка на системот за синтеза на говор на македонски јазик.

Бесплатна обука во владините интернет клубови
Скопје, 21 ноември 2011

 

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски денеска го промовираше новиот проект на Министерството „Светот на дланка“.

 

Проектот вклучува бесплатна обука во интернет-клубови на 22 локации во 22 градови од 1 јануари 2012 година за сите апликации за канцелариско работење.

Оглас за избор на обучувачи

Рок за пријавување: 10 декември 2011

 

Со цел да се излезе во пресрет на потребите на граѓаните за обука за користење на програми за кацелариско работење и користење на интернет, посебно на тие од социјално загрозените групи, а воедно и за да се обезбеди поголема искористеност на можностите што ги нудат бесплатните интернет клубови во државата, Министерството за информатичко општество и администрација организира бесплатна обука за работа со компјутери.

Работилница за е-пристапност

Скопје, 18 ноември 2011

 

Владите и невладиниот сектор, преку заедничка соработка треба да овозможат социјална вклученост во општеството на ранливите категории граѓани преку полесен и ефективен пристап до информациско-комуникациските технологии. Придобивките од модерните технологии треба да бидат достапни за таа категорија граѓани, да им го олеснат и подобрат секојдневниот живот.

 

Министерот Иво Ивановски на Шестата Министерска конференција насловена „Е-владини услуги за Европа без граници“

Позњан, 18 ноември 2011

 

Полското претседателство со Европската унија, во соработка со Министерството за внатрешни работи и администрација на Полска и Европската комисија, ја организираа Шестата Министерска конференција насловена „Е-владини услуги за Европа без граници“ 17-18 ноември 2011 година, Позњан, Полска.

Министерот Ивановски во директна комуникација со граѓаните

Скопје, 15 ноември 2011

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски денес на терен ги прашуваше граѓаните дали се задоволни од администрацијата и со какви проблеми најчесто се соочуваат.

 

Дел од граѓаните се задоволни од работата на администрацијата во Централниот регистер, а некои се делумно. Генерално во целата администрација бараат да се намали чекањето пред шалтерите, најчеста појава во вторник и во петок, како и поголема ефикасност преку поврзување на институциите со цел побргу да ги добијат бараните документи.

Нов систем за учење на администрацијата со обуки во тек на работното време

Скопје, 11 ноември 2011

Вработените во администрацијата ќе добијат можност постојано да учат за новините во областа на своето работење  и да ги подобруваат знаењата во текот на работното време кога ќе немаат работни обврски. Тоа треба да се реализира со примена на систем за микроучење, т.н. лејтнер модел на едукација, што го најави денеска министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски.

Syndicate content