Потпишување на меморандум за разбирање

Скопје, 13 октомври 2011

Денес, 13.10.2011 година, во просториите на Министерството за информатичко општество и администрација, се потпиша Меморандум за разбирање помеѓу Владата на Република Македонија, претставувана од Заменик на Претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања м-р Владимир Пешевски и Ериксон АБ, преставуван од директорот за за Балканските држави г-дин Маурицио Де Доменицис.

Министерот Иво Ивановски на Министерска конференција во Белград
Скопје, 07 октомври 2011

Денес, 7 октомври 2011 година, министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски е во дводневна посета на Белград заради учество на Регионалната конференција „Услуга, вештини, капацитети - Главни предизвици за градење на модерна јавна администрација“, организирана од Министерството за човечки и малцински права, јавна администрација и локална самоуправа на Република Србија, и од Шведската меѓународна агенција за развој и соработка.

Oдржана средба помеѓу ССК и министерот за информатичко општество и администрација м-р Иво Ивановски
Скопје, 06 октомври 2011

Во рамки на редовната соработка помеѓу министерот за информатичко општество и администрација и бизнис заедницата во Република Македонија, денес се одржа средба помеѓу Сојузот на стопански комори и министерот за информатичко општество и администрација м-р Иво Ивановски. На средбата министерот Ивановски ги презентираше заложбите на Владата и Министерството за развој на домашната економија и претстави неколку проект-концепти кон чија реализација ќе биде насочено Министерството за информатичко општество и администрација во следниот период.

Обука за раководствата на клучните институции во Република Македонија

Битола, 01 октомври 2011

Учењето и стручното усовршување се едно од основните начела на секоја професионална и модерна државна и јавна служба. Во таа насока и Владата на Република Македонија, ја дефинира обуката на највисокото раководство како стратешки исчекор кон полесно совладување на предизвиците и справување со промените со кои се соочува јавниот сектор во обидите да создаде ефикасна и ефективна служба со високи стандарди во управувањето.

Конференција на тема „Систем на компетенции во државната служба“

Скопје, 29 септември

Отворањето дискусија за најдобрите европски практики  во управувањето со човековиот капитал во државната администрација е основата цел на третата годишна конференција на Мрежата на сектори/одделенија за управување со човечките ресурси во државната служба на тема „Систем на компетенции во државната служба“, што денеска се одржува во Скопје.

Конференција на тема „Информатичкото општество - иднината на Македонија“

Скопје, 29 септември 2011

Министерството за информатичко општество и администрација предлага нов концепт на т.н. „Отворени е услуги“ кој предвидува на секоја заинтересирана компанија, која ќе задоволи одредени технички и правни услови и стандарди, да и биде дозволено да изработува ИТ решенија преку кои ќе се нудат електронски услуги  при тоа користејќи ги податоците на институциите преку строго дефинирани правила и стандарди. 

Ивановски: Македонија напредува во однос на ИКТ како двигател на демократијата

Охрид, 26 септември

Република Македонија одлично напредува во однос на воведувањето на информатичките и комуникациските технологии како двигател на демократијата во државата и покрај тоа што изминатите две до три години имаше економска криза во регионот.

Ова го истакна министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски на отворањето на дводневната конференција за е-демократија 2011 на тема „Информатичка и телекомуникациска технологија, двигател на демократијата и транспарентноста“ која денеска почна во Охрид.

Развиеното информатичко општество помага во развој на е-демократијата

Скопје, 26 септември 2011

Република Македонија одлично напредува во однос на воведувањето на информатичките и комуникациските технологии како двигател на демократијата во државата и покрај тоа што изминатите две до три години имаше економска криза во регионот.

 

Почна втората фаза од обуките на шалтерските работници
Скопје, 21 септември 2011

Во рамки на владиниот проект „Поддршка на реформата на јавната администрација, јакнење на капацитетите и мерење на учинокот на напредокот“ финансиран од ЕК, денеска во Скопје почна втората фаза на обуки за шалтерските работници со која се опфатени подрачните единици надвор од главниот град.

 

Oбраќање на министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски на отварањето на ФИНКИ

Дали знаете дека, aко сте eден во милион жители во Кина, такви како вас ги има уште 1,300. 

Дали знаете дека, Кина наскоро ќе прерасне во најголемата нација којашто говори англиски јазик.

Дали знаете дека 25% од населението во Индија со највисок коефициент на интелигенција, е поголема од вкупното населени на САД!

 

Ивановски: Maкедонија - балкански лидер во информатичките технологии

Скопје, 14 септември 2011

Македонија е предводник во развојот на информатичкото општество во регионот, не само со проектите на Владата, туку и како резултат на соработката на академската фела со приватниот сектор. Нивната соработка треба да се зголемува што повеќе бидејќи на бизнисот му е потребно образовните институции да произведуваат квалитетни кадри кои ќе можат веднаш да се вклучат во работната сила во Македонија.

Syndicate content