Министерот Ивановски додели сертификати за ИТ обуки во „Александрија“

Скопје, 9 јуни 2011

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски денеска ги додели сертификатите на лицата кои ги положиле тестовите за специјализираните ИТ бесплатни обуки што ги спроведуваше едукативниот центар „Александрија“.

 

Промовиран уредот за оценување на администрацијата од страна на граѓаните

Скопје, 3 јуни 2011

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски денеска во Агенцијата за катастар на недвижности го промовираше проектот „Оценете ја администрацијата“. Всушност, станува збор за инсталирање на апаратчиња преку кои граѓаните ќе можат да ги оценат службениците во администрацијата за нивната работа.

Семинар за обука на јавната администрација

Скопје, 11 мај 2011

Пренесување на француското искуство во спроведувањето на процесот на реформи во јавната администрација е целта на дводневниот семинар кој денеска почна во Скопје во организација на Министерството за информатичко општество и администрација и Секретаријатот за европски прашања во соработка со Амбасадата на Република Франција.

Меморандум за соработка на проектот со наслов „Подготовка на прописи - циклус обуки за администрацијата“

Скопје, 20 април 2011

Државни службеници на централно и локално ниво кои се занимаваат со изработка и спроведување на законите од утре до крајот на годинава ќе ги прошируваат своите знаења и вештини со цел во рамки на проектот „Подготовки за прописи - обуки за администрација“ за чија имплементација денеска беше потпишан Меморандум за разбирање меѓу Мисијата на ОБСЕ и Министерството за информатичко општество и администрација.

Даночни неправилности и корупција ќе се пријавуваат и по електронски пат

Скопје, 07 април 2011

Пријава за неиздадена фискална сметка, корупција, затајување данок или за непрофесионално однесување на вработените во јавната администрација ќе може да се поднесе по електронски пат преку интернет страницата на Управата за јавни приходи.

- Лицето кое пријавува неправилност ќе има можност да остане анонимно, а УЈП ќе постапува електронски по добиените пријави преку веб локацијата на ист начин како да се добиени во хартиена форма или по телефонски пат, појасни министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски на промоцијата на проектот во Контакт центарот на УЈП.

Успешно завршен првиот циклус обуки за имплементација на Стандардите за човечки ресурси

Скопје, 07 април 2011

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) во рамките на проектот Градење капацитети за ЕУ интеграции, поддржан од Британската Амбасада, одржа серија обуки за имплементација на Стандардите за управување со човечки ресурси. Обуките се одржаа во февруари и во март 2011 година и со нив беа опфатени околу 100 државни службеници, од одделенијата за управување со човечки ресурси, но и други раководни лица од органите на централна власт.

Јавни настани за промоција на Националната политика за слободен софтвер
Скопје, 07 април 2011

Во текот на месец март во Тетово, Штип, Скопје и Битола се одржаа јавни настани за промоција и дискусија по повод текстот на Националната политика за слободен софтвер. Целта на овие настани беше да се вклучи јавноста во процесот на финализирање на текстот на политиката. Ова воедно беше последната фаза од проектот за донесување на националната политика. Како носители на јавните средби беа вклучени преставници од „Слободен софтвер Македонија“, фондацијата „Метаморфозис“ и Министерството за информатичко општество и администрација.

Министерот Иво Ивановски предложен за претседател на GAID

Скопје, 05 април 2011

Министерот за информатичко општество и администрација во Владата на Република Македонија, г-дин Иво Ивановски е предложен за претседател на Глобалната алијанса на Обединетите нации за информатички и комуникациски технологии и развој -GAID (Global Alliance for Information and Communication Tehnologies and Development). Иницијатива поддржана од генералниот секретар на Обединетите нации, воведена во 2006 година по сеопфатни консултации на влади, компании, академски средини и интернет асоцијации.

Оценка на ефектите од регулативите врз животот на граѓаните

Скопје, 05 април 2011

Со нови, зголемени надлежности во областа на модернизација на јавниот сектор, Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) е носител на административната реформа. Поради тоа што реформата претставува динамичен процес кој се одвива на повеќе нивоа, потребно е постојано надградување на државните службеници кои работат на проблематиката поврзана со креирање на политики и воспоставување на правна основа за превземените надлежности. За таа цел, државните службеници од МИОА, со поддршка на проектот Градење на капацитети за ЕУ интеграции, зедоа учество на работилница на тема „Проценка на влијанието на регулативата (РИА)“.

Благодарници за најиновативните одделенски наставници во користење на ИКТ во наставата

Скопје, 04 април 2011

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски денеска им додели благодарници на  Добри Јовевски  од ОУ “Илинден”  од Конопница, Крива Паланка и Марина Василева од ОУ “Кирил и Методи” од Скопје, кои ја добија првата награда за проектот „Бабини игри“ на Европскиот форум за иновативни наставници одржан во Москва, во организација на Микросфт – Партнери во учењето.

Доделени награди за иновации во наставата и користење технологија

Скопје, 30 март 2011

Најкреативните наставници и училишта во Македонија во користењето технологија и иновациии во наставата, денеска беа наградени од корпорацијата Интел.

Во програмата, која почна во ноември 2010,  учествуваа над 400 одделенски наставници и 137 основни училишта, а награди добија девет наставници и осум училишта од исто толку региони во земјава.

Syndicate content