Јавни настани за промоција на Националната политика за слободен софтвер
Скопје, 07 април 2011

Во текот на месец март во Тетово, Штип, Скопје и Битола се одржаа јавни настани за промоција и дискусија по повод текстот на Националната политика за слободен софтвер. Целта на овие настани беше да се вклучи јавноста во процесот на финализирање на текстот на политиката. Ова воедно беше последната фаза од проектот за донесување на националната политика. Како носители на јавните средби беа вклучени преставници од „Слободен софтвер Македонија“, фондацијата „Метаморфозис“ и Министерството за информатичко општество и администрација.

Министерот Иво Ивановски предложен за претседател на GAID

Скопје, 05 април 2011

Министерот за информатичко општество и администрација во Владата на Република Македонија, г-дин Иво Ивановски е предложен за претседател на Глобалната алијанса на Обединетите нации за информатички и комуникациски технологии и развој -GAID (Global Alliance for Information and Communication Tehnologies and Development). Иницијатива поддржана од генералниот секретар на Обединетите нации, воведена во 2006 година по сеопфатни консултации на влади, компании, академски средини и интернет асоцијации.

Оценка на ефектите од регулативите врз животот на граѓаните

Скопје, 05 април 2011

Со нови, зголемени надлежности во областа на модернизација на јавниот сектор, Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) е носител на административната реформа. Поради тоа што реформата претставува динамичен процес кој се одвива на повеќе нивоа, потребно е постојано надградување на државните службеници кои работат на проблематиката поврзана со креирање на политики и воспоставување на правна основа за превземените надлежности. За таа цел, државните службеници од МИОА, со поддршка на проектот Градење на капацитети за ЕУ интеграции, зедоа учество на работилница на тема „Проценка на влијанието на регулативата (РИА)“.

Благодарници за најиновативните одделенски наставници во користење на ИКТ во наставата

Скопје, 04 април 2011

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски денеска им додели благодарници на  Добри Јовевски  од ОУ “Илинден”  од Конопница, Крива Паланка и Марина Василева од ОУ “Кирил и Методи” од Скопје, кои ја добија првата награда за проектот „Бабини игри“ на Европскиот форум за иновативни наставници одржан во Москва, во организација на Микросфт – Партнери во учењето.

Доделени награди за иновации во наставата и користење технологија

Скопје, 30 март 2011

Најкреативните наставници и училишта во Македонија во користењето технологија и иновациии во наставата, денеска беа наградени од корпорацијата Интел.

Во програмата, која почна во ноември 2010,  учествуваа над 400 одделенски наставници и 137 основни училишта, а награди добија девет наставници и осум училишта од исто толку региони во земјава.

Успешно завршен проектот е-Влада

Скопје, 28 март 2011

Овој проект е финансиран од УСАИД и за истиот се потрошени 5,6 милиони долари кои се обезбедени од граѓаните на САД.
Целта на проектот кој започна во 2004 година, а финишираше сега е да се зголеми ефикасноста и транспарентноста во јавната администрација и во сите други државни институции во нашата земја.

Средба на министерот Ивановски со ССК
Скопје, 04 март 2011

Сојузот на стопански комори (ССК) денеска ги поздрави најавените измени на законот за јавна администрација, изразувајќи надеж дека нашето општество ќе добие услужна и задоволна администрација.

„Апелирам до јавната администрација да не се плаши од овој закон. Законот не се воведува за лошо, тој е за развој и ние го карактеризираме како револуција во јавната администрација“, изјави претседателот на ССК, Златко Калеников, по денешната средба со министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски .

Работилница за стратешко планирање
Охрид, 23 февруари 2011

Професионална и модерна јавна администрација, подготвена да одговори на барањата и потребите на граѓаните е еден од приоритетите на Владата на Република Македонија, истакна Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, на работилницата за стратешко планирање на Министерството која се одржа од 18 до 20 февруари во Охрид.

Промовиран системот за „Интероперабилност“ меѓу државните органи и институции

Скопје, 23 февруари 2011

Премиерот Никола Груевски придружуван од министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски денеска во Централниот регистар го промовира системот за меѓусебно поврзување и користење на регистрите и базите на податоци меѓу државните органи и институции.

Стандарди за управување со човечки ресурси

Скопје, 21 февруари 2011

Министерството за информатичко општество и администрација со поддршка на проектот Градење на капацитети за ЕУ интеграција, финансиран од Британската Амбасада (фонд СПФРЕ), во текот на февруари и март 2011 година, продолжува со циклусот локални обуки за имплементација на Стандардите за управување со човечки ресурси. Обуките се наменети за вработените во одделенијата за управување со човечки ресурси во рамките на државната служба како и за средното раководство одговорно за развој и за планирање на човечките ресурси во рамките на своите институции.

МАРнет ќе започне да врши регистрација на домени

Скопје, 14 февруари 2011

 

Согласно Законот за основање на Македонската академска научно истражувачка мрежа (“Службен весник на Република Македонија” бр. 124 од 20 септември 2010), МАРнет ќе започне да врши регистрација на домени и други активности во врска со регистрацијата на домените под врвниот македонски национален домен .mk во областа на интернет.

Syndicate content