Значајни средби и размена на искуства на заменик министерот Секуловска на Меѓународната конференција во Бугарија
Варна, Бугарија, 15 септември 2010

На Меѓународната конференција за информатичка соработка и информатичка безбедост  2010 која се одржува во Варна, Република Бугарија, заменик министерот д-р Мирјана Секуловска покрај воведната панел-дискусија на првиот ден, учество зeде и во втората панел-дискусија која се одржува денес, 15 септември 2010 на Златните Песоци.

Заменик министерот д-р Мирјана Секуловска на Меѓународна конференција за информатичка соработка и информатичка безбедност 2010
Варна, Бугарија, 14 септември 2010

Почитувани,

 

Заменик министерот за информатичко општество, д-р Мирјана Секуловска,  од денес 14 септември 2010 година на покана од првиот заменик на претседателот на Комитетот за безбедност при Парламентот на Руската Федерација, господинот Гришанков Михаил Игнатевич, е во официјална посета на Варна, Република Бугарија,   каде присуствува на Меѓународната конференција за информатичка соработка и информатичка безбедност  2010.

Воведување на електронски содржини во образованието
Скопје, 19 август 2010

На последната седница на Владата на Република Македонија, Владата ја прифати Националната стратегија за развој на електронски содржини во образованието, која што беше поднесена од страна на Министерството за информатичко општество.

 

Бесплатни ИКТ обуки за невработени лица
Скопје, 28 јули 2010

Министерството за информатичко општество со преку 80 стипендии ќе му помага на приватниот сектор за доедукација на невработените граѓани со дообразување во информатичките и комуникациските сектори. Станува збор за пилот- проект на Министерството за информатичко општество, со цел да се зголеми бројот на ИТ-експерти во државата.

Министерот Ивановски на состанок со Комисијата за широкопојасен интернет на ITU во Женева
Скопје, 09 јули 2010

Почитувани,

 

Министерот за информатичко општество, м–р Иво Ивановски на 11 јули ќе присуствува на првиот состанок на Комисијата за широкопојасен интернет на Интернационалната телекомуникациска унија (ITU) во Женева под покровителство на Обединетите Нации.

 

 

Започна имплементацијата на WI-FI проектот

Скопје, 17 јуни 2010

Имплементација на WI-FI проектот ќе обезбеди интернет пристап и чекор напред кон влезот во Европската Унија

Со цел обезбедување на безжичен интернет во населени места во кои економските оператори немаат интерес да ја понудат оваа услуга, како и надминување на дигиталниот јаз на територијата на Република Македонија, Министерството за информатичко општество започна со имплементација на WI-FI проектот кој претставува инсталирање на интернет киосци  кои ќе зрачат бесплатен интернет во  радиус од 250м.

Говор на министерот Иво Ивановски на лидерската конференција за ИКТ во образованието
Охрид, 08 јуни 2010

Почитуван Министер за образование и наука г-дин Никола Тодоров
Почитуван г-дин Џон Дејвис
Почитувани гости
Дами и господа,

 

На Светскиот самит за информатичко општество што минатиот месец се одржа во Женева, лидери од присутните земји членки на Обединиетите Нации, донесоа круцијална одлука за поинтезивно ангажирирање на владите ширум светот за креирање на глобално инклузивно информатичко општество. Во предлогот активности се опфатени 10 мерки со коишто ќе се следи напредокот на државите при развојот на информатичкото општество од кои една од тие мерки е ИКТ во образованието.

Ивановски и Динкиќ ја посетија ИТ компанијата Сивус
Скопје, 02 јуни 2010

Министерот за информатичко општество Иво Ивановски и потпретседателот на Владата и министер за економија и регионален развој на Република Србија Млаѓан Динкиќ денеска во Скопје ја посетија ИТ компанијата Сивус.


Почна со работа електронскиот Катастар

Скопје, 29 мај 2010

Од денеска официјално почна да работи електронскиот систем за Катастар со кој ќе овозможи побрза и поефикасна услуга за граѓаните.

Е-Катастарот засега е достапен за територијата на Град Скопје, а во блиска иднина се очекува негова имплементација и во останатите градови од државата.

Македонија во јуни домаќин на лидерска конференција за ИКТ во образованието
Скопје, 18 мај 2010

Македонија од 7 до 9 јуни ќе биде домаќин на првата лидерска конференција за информатичко-комуникациски технологии во образованието.

Конференцијата ќе се одржи во Охрид, во организација на Министерството за информатичко општество, во соработка со Министерството за образование и наука, а под покровителство на Интел корпорацијата.

Значајни средби на министерот Иво Ивановски на Светскиот самит за информатичко општество во Женева
Женева, Швајцарија, 13 мај 2010

На Светскиот форум за информатичко општество ITU кој деновите се одржува во Женева, Швајцарија, министерот Ивановски покрај воведната панел-дискусија на првиот ден, учество зeде и на две панел-дискусии на тема е-Владеење и презентацијата на новиот портал од Глобалната алијанса за развој на информатичкото општество за милениумските цели при Обединетите Нации.

Syndicate content