ИТ-сертифицирани обуки за 80 невработени лица

Скопје, 05 ноември 2010

Вкупно 65 невработени лица денеска ги потпишаа договорите за обука за ИТ-програми дефицитарни во ИТ-секторот, во рамки на проект на Министерството за информатичко општество во соработка со Агенцијата за вработување, финансиран од Владата во вредност од 7,380 милиони денари.

Македонија ќе користи естонски искуства за реформа на јавната администрација

Талин, 26 октомври 2010

Министерот за информатичко општество Иво Ивановски, кој е дел од државната делегација во Естонија, посети неколку центри во Талин со цел да се запознае со реформите на земјата во областа на информатичката трехнологија и можноста за нивна примена за да се унапреди државната администрација во Македонија која од идната година треба да биде во надлежност на Министерството за информатичко општество. 

Министерот Ивановски додели 34 дипломи за ИТ банкарство

Тетово, 20 октомври 2010

Министерот за информатичко општество Иво Ивановски денеска на 34 студенти од Факултетот за современи науки и технологии од Универзитетот ЈИЕ им додели дипломи за завршена специјалистичка обука за ИТ-банкарство.

 

- Информатиката навлегува се подлабоко во секоја област така што современото банкарство бара соодветни кадри за секојдневното работење.

Обраќање на министерот на 8-ма СЕЕИТА – 7-ми ЈИЕ ИКТ Форум и 7-ми МАСИТ Отворени денови
Скопје, 14 октомври 2010

До 2012 година во Европа ќе се отворат два милиони нови работни позиции кои што ќе се занимаваат со широкопојасен интернет. На овој начин бруто домашниот производ во регионот ќе порасне за 610 милјарди евра. Ова се дел од економските предвидувањата на Европската комисија, кои беа соопштени на 8та годишна конференција на Македонската стопанска комора за информатичка технологија.Проект за имплементација на нови електронски содржини во образовниот систем
Штип, 13 октомври 2010

Министерството за информатичко општество преку Бирото за развој на образованието го реализира проектот за имплементација на нови електронски содржини во образовниот систем.

Станува збор за содржини, донација од Интел вредна 12 милиони долари, кои се користат во високо развиените западни земји.

Електронската размена ќе овозможи поголема ефикасност во државната управа
Скопје, 05 октомври 2010

Претставници на пет државни институции кои најчесто нудат услуги и документи за граѓаните и фирмите преку презентации и стручни предавања  од денеска на работилница ги унапредуваат знањата за придобивките од меѓусебната размена на е-документи.

Целта е да се воведе електронска размена на документи за матична евиденција, имотен лист, извозно увозна декларација и даночната пријава, како најчесто користени од вкупно 180 документи и 60 услуги кои ги нудат државните институции.

Заменик министерот д-р Мирјана Секуловска го промовираше Законот за Македонската академска истражувачка мрежа-МАРнет

Скопје, 23 септември 2010

Почитувани,


На ден 23.09.2010 год во просториите на Министерството за информатичко општество, заменик министерот, д-р Мирјана Секуловска одржа брифинг во врска со Закон за Македонска академска истражувачка мрежа-МАРнет.

Меморандум за соработка за практична настава во областа на информатичките и комуникациските технологии

Скопје, 16 септември 2010

Министерството за информатичко општество и петте државни универзитети во Македонија денеска потпишаа Меморандум за соработка за реализацијата на практичната настава. Таа со одлука на Министерството за образование и наука е задолжителна за студентите кои се запишале во 2010/2011 и треба да трае 30 дена во годината.

Значајни средби и размена на искуства на заменик министерот Секуловска на Меѓународната конференција во Бугарија
Варна, Бугарија, 15 септември 2010

На Меѓународната конференција за информатичка соработка и информатичка безбедост  2010 која се одржува во Варна, Република Бугарија, заменик министерот д-р Мирјана Секуловска покрај воведната панел-дискусија на првиот ден, учество зeде и во втората панел-дискусија која се одржува денес, 15 септември 2010 на Златните Песоци.

Заменик министерот д-р Мирјана Секуловска на Меѓународна конференција за информатичка соработка и информатичка безбедност 2010
Варна, Бугарија, 14 септември 2010

Почитувани,

 

Заменик министерот за информатичко општество, д-р Мирјана Секуловска,  од денес 14 септември 2010 година на покана од првиот заменик на претседателот на Комитетот за безбедност при Парламентот на Руската Федерација, господинот Гришанков Михаил Игнатевич, е во официјална посета на Варна, Република Бугарија,   каде присуствува на Меѓународната конференција за информатичка соработка и информатичка безбедност  2010.

Воведување на електронски содржини во образованието
Скопје, 19 август 2010

На последната седница на Владата на Република Македонија, Владата ја прифати Националната стратегија за развој на електронски содржини во образованието, која што беше поднесена од страна на Министерството за информатичко општество.

 

Syndicate content