„Девојките во технологијата”

Скопје, 26 април 2012

Поттикнување повеќе припаднички на понежниот пол да се запишуваат на ИКТ-факултетите за да се овозможи рамнотежа на застапеноста меѓу двата пола и да се зголеми вкупниот број на работна сила од ИКТ-областа во Македонија е целта на концептот „Девојките во технологијата“ што беше промовиран денес на Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ).

 

Со оваа промоција, Република Македонија се вклучи во одбележување на иницијативата „На технологијата ѝ се потребни девојки“ на Обединетите нации, востановена од минатата година, а која ќе се одбележува секој четврти четвток во април.

 

- Во светот, во следните 10 години се предвидува дефицит на информатичкиот кадар, бидејќи станува се повеќе зависен од технологијата. Женската креативност, талент и капацитет не се доволно искористени во тоа поле, а информатичко-комуникациските технологии се одлична шанса за остварување успешна кариера на жените ширум светот, порача заменик министерката за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска, носител на оваа иницијатива во Република Македонија.

 

Државниот секретар во Министерството за образование и наука, Елизабета Тодоровска, во осврт на нискиот процент женски студенти на ИКТ-факултетите, порача дека девојките се на потег и дека треба оваа привидна предрасуда во наредните години да биде срушена како резултат на атрактивноста на професијата и можностите за насочување и напредување во кариерата.

 

- Нашите надежи ги темелиме пред сè на одличната поставеност на студиските програми. На потег се високообразовните установи кои поседуваат и модел за поголема застапеност на девојките на овие студиски програми кои министерството секако ги поддржува, рече Тодоровска.

Вклучувањето на девојките во оваа кампања е извондредна можност да се запознаат со сите области на ИКТ во кои би можеле да се образуваат, да ги стекнат првите контакти за своите идни кариери и во успешните жени да најдат примери за да истраат во своите намери.

 

Активностите на кампањата вклучија ученички од втора и трета година од скопските гимназии кои посетија осум македонски ИКТ-компании каде на врвните менаџерски позиции се жени.