Доделување на дипломи во Куманово

Куманово, 27 август 2008

Продолжува реализацијата на обуките за користење на компјутери за сите заинтересирани граѓани на Република Македонија, како дел од кампањата „Македонија – земја на информатичари“ . На 27 Август 2008 во Куманово замeник министерот за информатичко општество д-р Мирјана Секуловска ги додели дипломите на лицата кои успешно ги завршија бесплатните обуки за работа со компјутери.

Електронски систем за следење документи во владините институции

Скопје, 14 Август 2008

До крајот на 2009 година Владата ќе воведе електронски систем за следење и раководење со документи што ќе ги поврзе сите владини институции - министерства, секретаријати и дел од министерските органи, најави денеска министерот за информатичко општество Иво Ивановски.
Е-системот ќе има голем број модули што ќе овозможат лесно пребарување на документите и нивно автоматизирано архивирање во централна база,  верзирање со кое ќе се регистрираат измените на документите, зачувување на оригиналниот документ и сите негови надградби.
ИТ компании од Естонија заинтерсирани за соработка со македонските фирми

Скопје, 02 Јуни 2008

Естонски компании од областа на ИТ секторот се заинтересирани за соработка со македонски ИТ компании. Претставници на 20-тина компании, кои присуствуваа на Конференцијата организирана од министерот за инфорамтичко општество М-р Иво Ивановски денеска во Скопје, ги презентираа своите програми и цели. 

Инсталирани 550 компјутери во средно училиште во Прилеп

Прилеп, 29 Мај 2008

Над 500 компјутери денеска се ставени во функција во средното електромашинско училиште „Ристе Ристески Ричко“ во Прилеп.
- Денеска се инсталирани 550 компјутери од вкупно 2.600 кои ќе бидат во функција во петте средни училишта во Прилеп до крајот на идната недела. Над 4.000 средношколци во петте прилепски училишта ќе можат функционално да ги употребуваат во наставата, изјави Иво Ивановски, министер без ресор задолжен за информатичкото општество.

Во рамки на проектот „Компјутер за секое дете“ поставени 800 компјутери во средното економско училиште во Гостивар

Гостивар, 26 Мај 2008

На пригодна свеченост во Средното општинско економско училилиште во Гостивар денеска беа ставени во функција 800 компјутерски работни станици, како дел од проектот на Владата „Компјутер за секое дете“.Конференција на информатичко општество i2010- Брдо, Словенија

Брдо, 14 Мај 2008

На 13-14 мај 2008 година во Брдо кај Крањ се одржа Конференција за информатичко општество “i2010 Conference – Information Society at a Crossroads”. На конференцијата која се одржа во рамките на словенечкото претседателство со ЕУ учествуваа министри за образование, наука и информатичко општество од земјите – членки на ЕУ и земјите – кандидати.
Делегацијата од РМ ја предводеше министерот без ресор за развој на информатичко општество во Владата на Република Македонија, м-р Иво Ивановски.

UNDP ги презентираше резултатите од демо студијата со ХО лаптопите во основното образование пред министерот Ивановски

Скопје, 05 Мај 2008

Тимот од UNDP кој ја спроведуваше неколкумесечната OLPC (One Laptop Per Child) демо студија во две основни училишта во Скопје, денес пред Министерот без ресор задолжен за информатичко општество, М-р Иво Ивановски и пред претставници од Министерството за образование и наука го презентираше извештајот од студијата.

Министерот Ивановски го претстави петтото целосно компјутеризирано училиште

Битола, 29 Април 2008

Министерот за информатичко општество м-р Иво Ивановски со градоначалникот на Битола г-дин Владимир Талески на 29.04.2008 го посетија  средното  училиште „Таки Даскало“, кое во рамките на проектот „Компјутер за секое дете“ е петто целосно компјутеризирано училиште во Македонија.

Премиерот Груевски и министерот Ивановски претставија ново целосно компјутеризирано училиште

Скопје, 24 април 2008

Премиерот Никола Груевски и министерот за информатичко општество Иво Ивановски попладнево го посетија  средното медицинско  училиште „Панче Караѓозов“, кое во рамките на проектот „Компјутер за секое дете“ е четврто целосно компјутеризирано училиште во Македонија.

Министерот Ивановски на деловен ручек со ССК

Скопје, 09 април 2008
Стопанствениците од ИКТ комората при Сојузот на стопански комори на Македонија денеска имаа деловна средба со министерот без ресор задолжен за информатичко општество М-р Иво Ивановски.
Целта на средбата беше да се согледаат потребите кои членките на ИКТ комората ги имаат во реализирањето на владините проекти во делот на информатичко-комуникациската технологија.

Министерот Ивановски го претстави првото целосно компјутеризирано училиште

Скопје, 07 април 2008

Владата денеска свечено го официјализираше проектот „Компјутер за секое дете“ во првото целосно компјутеризирано средно училиште во Македонија - автосообраќајниот центар АСУЦ „Боро Петрушевски“ во Скопје, едно од трите средни училишта во државата кои ја добија првата донација на опремата од акцијата.

Министерот Иво Ивановски во почесна придружба на претседателот на Владата на Република Естонија Андрус Ансип

Скопје, 25 Март 2008

На 25-26.03.2008 во работна посета на Република Македонија беше естонска делегација предводена од претседателот на Владата на Република Естонија, господинот Андрус Ансип.
Во почесната придружба на премиерот на Република Естонија Ансип беше министерот м-р Иво Ивановски.

Министерот Иво Ивановски во посета на училиштата "Боро Петрушевски" и "Орце Николов"

Скопје, 17 март 2008

На ден 17.03.2008 Министерот без ресор за развој на информатичко општество, м-р Иво Ивановски со Генералниот директор на Македонски Телекомуникации г-дин Николај Бекерс ги посетија средните училишта Боро Петрушевски и Орце Николов во Скопје.

Министерот Иво Ивановски учесник во акцијата „Ден на дрвото – Засади ја својата иднина“

Битола, 12 Март 2008

Во рамките на акцијата „Ден на дрвото – Засади ја својата иднина“ на ден, 12 март 2008 година, министерот без ресор, м-р Иво Ивановски зема активно учество во посадувањето на дрва на локацијата Маково Преслап во Битола.
Бизнис форум „Македонија – ново економско чудо во Европа“ во Вашингтон

Вашингтон, 7 март 2008

Промоцијата на Македонија пред американската јавност како стабилна и просперитетна држава и нејзините потенцијали за привлекување на странски инвестиции беа главни теми на бизнис форумот „Македонија – ново економско чудо во Европа“ што денеска се одржа во Вашингтон, јави известувачот на МИА.


Состанок за е-Инфраструктура во југо-источна Европа

Атина, 21 Февруари

На 21 Февруари 2008 година во Атина, Грција се одржа состанок за е-Инфраструктура во Југо-Источна Европа на која за потребите на Министерот М-р Иво Ивановски, присуствуваше Кирил Самарџиоски, соработник во Кабинетот на Министерот без ресор задолжен за развој на информатичко општество и Проф. д-р Анета Бучковска, член на управниот одбор на МАРНET.

Syndicate content