Доделени дипломи на државни службеници за познавање на француски јазик

Скопје, 23 март 2015 година

Во рамките на програмата „Францускиот јазик во дипломатијата и јавната администрација“ на Меѓународната организација на Франкофонијата, свечено беа доделени ДЕЛФ/ДАЛФ доживотни дипломи на 73 македонски државни службеници, учесници во Националната програма за 2014 година.

Ивановски во Битола на работни средби со претставници на институции и на ИКТ секторот

Битола, 20 март 2015 година

Новите административни закони денеска беа презентирани пред претставници на институции од јавниот сектор во Битола. Министерот Иво Ивановски заедно со стручен тим од министерството ги претставија најбитните сегменти од спроведувањето на Законот за административни службеници и Законот за вработените во јавниот сектор.

Ивановски во Штип ги презентираше новите административни закони

Штип, 18 март 2015 година

Во рамките на процесот на спроведување на реформите во јавната администрација, согласно новите административни закони, министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денеска во Штип оствари работен состанок со претставници на институции од јавниот сектор во општината, на кој присуствуваше и градоначалникот Илчо Захариев.

Административните закони претставени пред институции од јавниот сектор во Прилеп

Прилеп, 17 март 2015 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска, денеска во Прилеп оствари работен состанок со претставници на институции од јавниот сектор во општината, на кој ги претстави најважните области од спроведувањето на Законот за административни службеници и Законот за вработените во јавниот сектор, кои стапија во сила на 13 февруари оваа година.

Работен состанок со ИКТ компании членки на МАСИТ

Скопје, 16 март 2015 година

Во рамките на континуираната соработка со компании од стопанските комори, министерот и заменик министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и Марта Арсовска Томовска, денеска имаа работен состанок со претставници на компаниите членки на Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии МАСИТ.

Ивановски на бизнис форум во Естонија за привлекување на странски инвестиции

Талин, 13 март 2015 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, од 11 до 13 март, беше во посета на Естонија, каде учествуваше на бизнис форум во организација на Стопанската Комора на Естонија.

Работен состанок во Велес за новите административни закони

Велес, 11 март 2015 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска, денеска одржа работен состанок со претставници на институции од јавниот сектор во општина Велес.

Работен состанок со компании од ИКТ Комората при ССК

Скопје, 10 март 2015 година

Министерот и заменик министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и Марта Арсовска Томовска, денеска одржаа состанок со компании од ИКТ комората при Сојузот на стопански комори, на кој учествуваа и претседателот на комората, Саша Огненовски и извршниот директор на ССК, Митко Алексов.

Потпишан Меморандум за соработка со Microsoft во областа на образованието

Скопје, 9 март 2015 година

Министерството за информатичко општество и администрација и Канцеларијата на Microsoft во Скопје, денеска го потпишаа Меморандумот за соработка во областа на образованието, кој овозможува употреба на новите информатички технологии во образовните процеси во земјата.

РеСПА објави огласи за вработување во организацијата

Скопје, 4 март 2015 година

Регионалната школа за јавна администрација, РеСПА, објави огласи за позициите програмски менаџер (2 лица) и Национален експерт (2 лица).

Огласите се објавени на веб страната на РеСПА http://www.respaweb.eu/24/pages/10/employment.

Ивановски на Светскиот конгрес за мобилна технологија во Барселона

Барселона, 4 март 2015 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, од 2 до 5 март 2015 година, учествува на Светскиот конгрес за мобилна технологија, кој се одржува во Барселона.

Ивановски на состанок на Комисијата за широкопојасен интернет во Париз

Париз, 27 февруари 2015 година

Министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски, денеска учествуваше на 11-от состанок на Комисијата за широкопојасен интернет и дигитален развој, кој се одржа во Париз.

Административни работници ќе им помагаат на лицата со инвалидитет

Скопје, 20 февруари 2015 година

Министрите за информатичко општество и администрација и за труд и социјална политика, Диме Спасов и Иво Ивановски, денеска се обратија на доделувањето на сертификатите на обучени лица во рамки на проектот „Достапна администрација за лица со инвалидност“.

Арсовска Томовска на Demo Day настанот за презентација на македонски стартапи

Скопје, 20 февруари 2015 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска, денеска зеде учество на Demo Day настанот, кој го организира македонско – американската компанија „New man’s business accelerator“, на кој македонските стартапи ги презентираат своите идеи и производи пред меѓународни инвеститори.

Известување за отпочнување со примена на Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административни службеници

Скопје, 16 февруари 2015 година

Од 13.02.2015 година отпочнуваат со примена Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административни службеници. Прва обврска за институциите на јавниот сектор која произлегува од член 17 на Законот за вработените во јавниот сектор, е изготвување и донесување на актот за внатрешна организација и актот за систематизација на работните места на институциите.

Арсовска Томовска на Светскиот инаугуративен форум за развој и здравје на жените во Њујорк

Њујорк, 12 февруари 2015 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска, учествуваше на првиот Светски инаугуративен форум за развој и здравје на жените, кој на 11 и 12 февруари се одржа во Њујорк. Таа имаше свое обраќање на воведната сесија, како еден од главните говорници на форумот, меѓу кои беа генералниот секретар на ООН, Бан Ки Мун, министерот за здравство на Руската Федерација, Вероника Сквортсова, како и високи претставници од меѓународни организации.

Syndicate content